Ciąg (an) zadany jest warunkami a1=1,a2=3 oraz an+2=an+an+1 dla n⩾ 1. Ile jest l
Janek: Ciąg (an) zadany jest warunkami a1=1,a2=3 oraz an+2=an+an+1 dla n⩾ 1. Ile jest liczb parzystych
wśród 2020 początkowych wyrazów tego ciągu?
28 maj 17:14
wredulus_pospolitus:
zero
ciąg ten zawsze będzie przyjmować wartości nieparzyste
28 maj 17:28
Mariusz:
a3 = 4 , jest liczbą parzystą
a4 = 7 , jest liczbą nieparzystą
a5 = 11 , jest liczbą nieparzystą
a6 = 18 , jest liczbą parzystą
Wnioskujemy że
a3k gdzie k∊ℕ
jest liczbą parzystą
28 maj 17:28
Mariusz:
To zapewne jest ciąg Fibonacciego
tylko z innymi wyrazami początkowymi
ale rekurencja jest ta sama
28 maj 17:32