Długość krawędzi sześcianu
kolat: Góra lodowa ma kształt sześcianu. Pod wodą znajduje się 90% objętości góry. Nad powierzchnię
wody wystaje tylko jeden wierzchołek sześcianu i fragmenty trzech sąsiednich krawędzi długości
odpowiednio 24 m, 25 m i 27 m. Jaka jest długość krawędzi tego sześcianu?
28 maj 17:10
ABC:
to jakaś podstawówka sióstr nazaretanek?

kto w normalnej szkole daje takie zadania?
28 maj 17:20
kolat: To z konkursu dla szkół średnich (Kangur)
28 maj 17:21
a7:

fajne
1/3*24*25*27=8*25*27=400*27=10800
10800 − 10%
x
3 − 100%
x
3=108000
x=10*
3√108=30
3√4
28 maj 17:35
a7: zapomniałam że jeszcze razy 1/2
28 maj 17:37
kolat: Czyli około 47,7 m ? Odpowiedzi to:
35 m
39 m
30 m
34 m
33 m
28 maj 17:37
a7: VWIERZCHOŁKA=2700
VSZEŚCIANU=27000
a3=27000
a=30
28 maj 17:39