Wyznacz wszystkie wartości parametru a∊R, dla którego prosta, o równaniu y=ax-1
close: Wyznacz wszystkie wartości parametru a∊R, dla którego prosta, o równaniu y=ax−1 ma dokładnie
jeden punkt wspólny z hiperbolą o równaniu f(x)=1/(x−1)
Założyłem, że x≠1; znalazłem punkt a=−1 z narysowania wykresu, ale nie mam pomysłu na
algebraiczny sposób
dodam, doszedłem ewentualnie do a(x2−x−1) co jest absurdalne chyba lekko
28 maj 16:41
ICSP: Dla x ≠ 1
y = ax − 1
1 = (ax − 1)(x−1)
1 = ax
2 − ax − x + 1
ax
2 − x(a+1) = 0
Jeśli a = 0 to x = 0 − jedno rozwiązanie
jeśli a ≠ 0 to
dwa pierwiastki, więc jeśli drugi będzie równy 1 to zostanie odrzucony przez dziedzinę.
| a + 1 | |
| = 1 ⇒ 1 = 0 sprzeczność |
| a | |
czyli zostaje tylko a = 0.
28 maj 16:59
close: ale czy tym sposobem nie obliczasz X które trzeba do pochodnej podstawić? czy po prostu
równanie to y=−1
28 maj 17:16
ICSP: Jakiej pochodnej?
Patrzę kiedy te krzywe przecinają się dokładnie jeden raz.
To zwykły układ równań.
28 maj 17:20