Długość boków trójkąta 0<a≤b≤c tworzą ciąg arytmetyczny. Uzasadnij, że ac=6Rr gd
taktak: Długość boków trójkąta 0<a≤b≤c tworzą ciąg arytmetyczny. Uzasadnij, że ac=6Rr gdzie R jest
promieniem okręgu opisanym na tym trójkącie, a r promieniem okręgu wpisanego w ten trójkąt
28 maj 16:07
fil: (a, b, c)
(a − z, a, a + z)
Z pol:
6Rr = (a − z)(a + z) = ac
28 maj 16:11
taktak: dzięki, nie wpadłem na to, niepotrzebnie rozbijałem na równe takie same długości z własności
promienia wpisanego i liczyłem r
28 maj 16:20