Znajdz ekstremum
3: | | 2 | |
Znajdz ekstremum absolutne funkcji f(x)= |
| x−5 w przedziale 2≤x≤3. |
| | 3 | |
28 maj 15:22
3: −2≤x≤3*
28 maj 15:23
a7: jest to funkcja liniowa rosnąca(a>0) , więc dla x=−2 mamy ekstremum absolutne w tym przedziale
y=−613
28 maj 15:25
ABC:
funkcja rosnąca to minimum i maksimum absolutne na krańcach przedziału
28 maj 15:25
a7: a noi jeszcze maksimum w tym przedziale dla x=3 y=−3, czyli drugie ekstrem absolutne
28 maj 15:27
a7:
28 maj 15:28
Jerzy:
To funkcja liniowa , czyli maksimum, to f(3)
28 maj 15:29
3: dziekuje!
28 maj 15:39