logarytm
Stefan: log25 jak rozłożyć?
28 maj 14:59
28 maj 15:01
Stefan: zadanie brzmi:
sprawdź czy log25 należy do przedziału (2,2; 2,4)
28 maj 15:05
ABC: | | 1 | | 10 | |
możesz wykorzystać że log 2≈0,3 a zatem log210= |
| = |
| |
| | 0.3 | | 3 | |
28 maj 15:17
Stefan: a co mi to daje w tym przypadku?
28 maj 15:18
a7: log2212/5>?log25>?log211/5
212/5>? 5 >? 211/5
5√4096>5>5√2048 podnosimy "wszystko" do piątej potęgi
4096>3125>2048
Odp. tak
28 maj 15:18
ABC:
| | 7 | |
to ci daje że log25=log210−log22≈ |
| |
| | 3 | |
ale widzę że cienki jesteś jaki drucik wolframowy w żarówce
28 maj 15:21
Stefan: widzę, że nie można być słabym w danej tematyce w dziale matematyki, ale dobrze, że chociaż
ripost i dobrego humoru Ci nie brak, bo bez zaczepek słownym jakożby można było Cie nazwać
typowym polakiem!
Miłego dnia
28 maj 16:02