Procenty
look: Procenty
15 % liczby 18
| | 15 | |
15 % liczby 18 = |
| * 18 = |
| | 100 | |
dobrze?
27 lut 20:08
Mateusz: dobrze
27 lut 20:11
look: Odp.
| | 15 | | 270 | |
15 % liczby 18 = |
| * 18 = |
| = 2,7 |
| | 100 | | 100 | |
27 lut 20:13
look: | | 0,5 | |
0,5 % liczby 140 = |
| * 140 = dobrze? |
| | 100 | |
27 lut 20:15
Godzio: tak
27 lut 20:16
look: Znajdż liczbę
a) o 15% większy od 106
b) o 7% mniejsza od 8800
c) o 120% większą od 166
d) o 0,2% większą od 3000
e) o 0,01% mniejszą od 1
27 lut 20:23
look:
27 lut 20:48
look: Proszę o odp
27 lut 21:13
Malaa: a) liczysz 15% z liczby 106 ........

i dodajesz to co Ci wyjdzie do 106
czyli:
15/100 * 106 = .............
to co Ci tutaj wyjdzie dodasz do 106

i masz liczbę o 15% większą od 106.
analogicznie cała reszta ; P
27 lut 21:18
27 lut 21:21
look: | 15 | | 1590 | |
| * 106 = |
| = 15,9 |
| 100 | | 100 | |
15,9 + 106 = 121,9
dobrze?>
27 lut 21:28
look: a jeszcze jedno:
Znajdz liczbę, której:
0,07% wynosi 3,5
27 lut 21:31
Godzio:
0,07%x = 3,5
0,0007x = 3,5
x = 5000
27 lut 21:32
walet:
Kto szuka nie błądzi, znajdź
look sam i zapytaj, czy dobrze znalazłeś
27 lut 21:34
Malaa: 0.07 % −− 3,5
100% − x
x= 100* 3,5 / 0.07
x= 5000
rozpisując to o to chodzi

proporcjami bardzo łatwo
27 lut 21:49