dzielnik
Dominik: Największą potęgą liczby 3 dzielącą 7! + 8! + 9! jest:
Nie jestem pewien swojej odpowiedzi. Będzie to 3?
28 maj 13:38
a7: fajne zadanka, skąd to?
2*3*4*5*6*7(1+8+9)=18*2*3*4*5*2*3*7=2*3*3*2*3*4*5*2*3*7=33*25*5*7
tak, trzecia potęga
28 maj 13:43
a7: oj nie, 34 czwarta
28 maj 13:44
a7: 7!+8!+9!=25*34*5*7
28 maj 13:44
Dominik: Są to zadanka z konkursu Kangur 2019 poziom Student
28 maj 13:50
Dominik: ok dzięki za rozwiązanie
28 maj 13:51
Bleee:
7! + 8! + 9! = 7!*(1 + 8 + 72) = 7!*81 −−−> liczby podzielne przez '3' to:
3 , 6 , 81 −−−> 3
1+1+4 = 3
6
To jest 'poziom student'
28 maj 13:54
a7: nie ma problemu, takie zadania są bardzo fajne
28 maj 13:54
a7: oo, faktycznie,
28 maj 13:55
a7: czyli jednak 36
28 maj 13:56