funkcja f określona jest wzorem f(x) = |x-1|-3, x ∊ R. Zapisz bez znaku w bzw...
panbanan: Funckja f określona jest wzorem f(x) = |x−1| −3, x ∊ R.
− Oblicz miejsce zerowe f −> udało mi się, MZf = {−2, 4}
− zapisz bez użycia znaku wart. bezwzględnej wzór f − nie umiem

− naszkicuj wykres funkcji f (rysunek:
https://pl-static.z-dn.net/files/df4/b2bfae00c06c6480fb87aa261c11411c.png)
− podaj zbiór wartości funkcji f − co to znaczy? ta
funkcja ciągnie się od −
∞ do +
∞ ....
28 maj 13:21
28 maj 13:25
a7:

bez użycia wart bezwzględnej zapisujemy tak
| | ⎧ | x−1−3 dla x−1≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | −x+1−3 dla x−1<0 |
|
czyli
| | ⎧ | x−4 dla x≥1 | |
| f(x)= | ⎩ | −x−2 dla x<1 |
|
Zbiór wartości: y∊<−3,
∞)
rysujemy y=x−4 ono "obowiązuje" dla iksów większych i równych jeden następnie rysujemy −x−2
dla x<1
28 maj 13:30
panbanan: a7: "rysujemy y=x−4 ono "obowiązuje" dla iksów większych i równych jeden następnie rysujemy
−x−2 dla x<1"
− mógłbyś rozjaśnić ?
28 maj 13:37
panbanan: nie do końca rozumiem część "y=x−4"
28 maj 13:41
a7:

mam na myśli że dla x>1 f(x) jest równe x−4
28 maj 14:01
a7:

dla x<1 obowiązuje y=−x−2
28 maj 14:03
a7:

w sumie mamy y=|x−1|−3
28 maj 14:03
panbanan: ah, właśnie zrozumiałem, dzięki wielkie
28 maj 14:04
a7: 14:01 dla x≥1 y=x−4
28 maj 14:04