ciąg
Dominik: W ciągu a1,a2,a3, . . . mamy a1=49, natomiast dla n≥1 wyraz an+1 jest kwadratem liczby
otrzymanej przez powiększenie sumy cyfr liczby an o 1. Czyli a2=(4+9+1)2=196.
Ile wynosi a2019?
28 maj 13:06
a7: jest cykliczność
a1=49 a2=196 a3=289 a4=400 a5=25 a6=49
28 maj 13:14
a7: a nie
28 maj 13:14
a7: a jednak tak a6=64 a7=121 a8=25 a9=64 a10=121 a11=25 ................
czyli mamy a2019=...........
28 maj 13:17
a7: wg mnie a2019=25, gdyż 2019−6=2013 2013:3=671 bez reszty
28 maj 13:18
Dominik: = 64?
28 maj 13:19
ICSP: a1 = 49
a2 = 196
a3 = 289
a4 = 400
a5 = 25
a6 = 64
a7 = 121
a8 = 25
a9 = 64
a10 = 121
a11 = 25
28 maj 13:19
Dominik: aa bo tu jeszcze są te pierwsze przypadki
28 maj 13:20