matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
ola:
Rozwiąż metodą wyłączania przed nawias: W(x) = (3x
2
+1)(x−1) − (3x
2
+1)(2x+5)
28 maj 12:50
Jerzy:
W(x) = (3x
2
+ 1)*[(x − 1) − (2x + 5)] = (3x
2
+ 1)(−x − 6)
28 maj 12:53