funkcja homograficzna
Matfiz: Dlaczego taka funkcja: f(x) = 1/−x+2 +1 nie powstanie poprzez przesunięcie o wektor funkcji
1/−x [−2,1] ?
Zauważyłem, że trzeba ją przesunąć o wektor [2,1] ale dlaczego tak jest? 1 raz się z czymś
takim spotkałem
28 maj 12:22
Matfiz: | | 1 | | 1 | |
chodzi mi o funkcję |
| + 1 i o funkcję |
| |
| | −x+2 | | −x | |
28 maj 12:23
28 maj 12:23
Matfiz: Tak
28 maj 12:24
28 maj 12:25
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Funkcja h(x) = |
| } + 1 powstałaby z przesunięcia funkcji |
| o wektor [2,1] |
| | −x + 2 | | −x | |
28 maj 12:27
Matfiz: czyli jak mam minus przed x i przesuwam wykres względem osi OX to muszę w nawias wziąć ?
28 maj 12:28
Jerzy:
No oczywiście.
28 maj 12:28
Matfiz: Oki bo zawsze mnie uczono, że jak się przesuwa względem osi OX to się zmienia znak, ale chyba
jak jest minus przed x to trzeba w nawias po prostu wziąć czyli jak jest minus przed x to bez
zmieniania znaku się to robi?
28 maj 12:29
28 maj 12:29
Matfiz: szkoda, że w szkole na to uwagi nie zwrócili
28 maj 12:29
Jerzy:
Jeśli przesuwasz wykres funkcji f(x) o wektor [a,b], to otrzymujesz: g(x) = f(x − a) + b ,
np: v = [2,5] , to g(x) = f(x − 2) + 5 ,ale jeśli v = [−2,5] , to g(x) = f(x + 2) + 5
28 maj 12:33
Matfiz: To wiem, ale jak jest minus przed "x" to sprawa się trochę komplikuje ale na przyszłość
zapamiętam, dzięki za pomoc
28 maj 12:35