funkcje wymierne
kubsde: podaj wzór funkcji f przesuniętej o wektor u[−2,3]:
f(x)=3x2x−3
28 maj 11:17
Bleee:
1) 'na chama'
| | 3(x− (−2)) | |
g(x) = |
| + 3 = ... |
| | 2(x − (−2)) − 3 | |
28 maj 11:19
kubsde: dzięki, wychodzi, myślałem że trzeba przekształcić do postaci kanonicznej
28 maj 11:22
Bleee:
można ... ale jak widzisz, nie trzeba
28 maj 11:25
kubsde: a jakbym chciał o przekształcić to w jaki sposób? męczyłem się i nic z tego nie wychodziło
28 maj 11:29
Bleee:
Możesz np. tak (nie lubię ułamków w ułamkach)
| 3x | | 1 | | 6x | | 1 | | 6x − 9 + 9 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 2x − 3 | | 2 | | 2x−3 | | 2 | | 2x−3 | |
28 maj 11:41
kubsde: dziękuję!
28 maj 11:45