W ostrosłupie trójkątnym ABCS o podstawie ABC i wierzchołku S dane są: |AB| = |A
jacus: W ostrosłupie trójkątnym ABCS o podstawie ABC i wierzchołku S dane są:
|AB| = |AC| = 26, |SB| = |SC| = 2√194 i |BC| = 2|AS| = 20. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Z tego zapisu: |BC| = 2|AS| = 20 wynika, że |AS| = 10, tak?

czy tam ma być przecinek? (bc=2,
as=20)
Wysokość jest prostopadła do |BC| czyli z pitagorasa:
H
2+10
2=(2
√194)
2
H=26
Teraz chciałem policzyć wysokość podstawy czyli ΔABC:
h
2+10
2=26
2
h=24
Czy mogę to tak zrobić?
28 maj 10:50
Jacus: bump
28 maj 11:32
Jacus: Wysokość ostrosłupa to 10, a nie 26. Ale jak?
28 maj 13:02
Mila:

W treści nie masz informacji z której możesz od razu ustalić, gdzie leży spodek wysokości
ostrołupa.
Ostrosłup jest "przechylony" w stronę lewą, Krawędź AS jest najkrótsza.
1) Musimy sprawdzić, czy jedna z krawędzi nie jest prostopadła do płaszczyzny .
2) jeśli nie jest, to będziemy myśleć dalej.
Prostopadła może być tylko AS
|AS|=10, |BC|=20
b=2
√194
3) h=24
ΔACS≡ΔABS
26
2+10
2≠(2
√194)
2⇒trójkąty nie są prostokątne
4) ΔAES:
h
b2=(2
√194)
2−10
2=4*194−100=676
h
b=26
h
b2=676 i |AS|
2+h
2=10
2+24
2=676⇔
AS⊥AE
H=10− wysokość ostrosłupa
dalej licz sam
28 maj 20:02