proszę o szczegółowe wyjaśnienie
study 1350: dany jest trójkąt prostokątny równoramienny ABC, którego przeciwprostokątna AB
ma długość pierwiastek z 2 =. Dwusieczna kąta ABC przecina bok AC w punkcie P.
Oblicz obwody trójkątów BCP i BAP.
28 maj 10:13
a7:

korzystamy z tw. o dwusiecznej
https://matematykaszkolna.pl/strona/498.html
x/1=(1−x)/
√2
xp{2]+x=1
| | 1 | | 1 | | √2−1 | |
x= |
| = |
| * |
| =√2−1 |
| | (√2+1) | | (√2+1) | | √2−1 | |
z tw. Pitagorasa dla ΔBCP
y
2=1
2+x
2
y
2=1+(
√2−1)
2
y
2=4−2
√2
y=
√4−2√2
OBW
BPC=1+
√2−1+
√4−2√2=
√2+
√2(2−√2)=
√2(1+
√2−√2)
OBW
BPA=
√2+1−(
√2−1)+
√4−2√2=
√2+ 1−
√2+1+
√2(2−√2=2+
√2(2−√2)
28 maj 10:30
study: niezbyt rozumiem to wyjaśnienie
28 maj 10:49
a7: 1. BC=CA=1 czy to rozumiesz? czy to się zgadza (trójkąt jest równoramienny, a
przeciwprostokątna
√2 z tw. Pitagorasa
a
2 +a
2=(
√2)
2 czyli a=1
2. korzystamy z tw. o dwusiecznej
| x | | 1−x | |
| = |
| wyliczamy x i wychodzi x=√2−1 |
| 1 | | √2 | |
3.Z tw. Piagorasa obliczamy y y=
√2(2−√2
4.Obliczamy Obwody
co jest niejasne? który punkt?
28 maj 10:54
study: tak to rozumiem dziękuję
28 maj 11:26
a7: ok, fajnie
28 maj 11:28