hiperbola
salamandra: | | ax+b | |
Funkcja f dana jest wzorem f(x)= |
| |
| | 2x+c | |
a) wyznacz współczynniki a,b,c jeśli wiadomo, że wykres funkcji f można uzyskać przez
| | 1 | |
przesunięcie wykresu funkcji y= |
| o wektor u−>[−1,2]. |
| | 2x | |
b) uzasadnij, że do wykresu funkcji f nie należy żaden punkt o obu współrzednych całkowitych.
| | 1 | | 3 | |
T[−1,2] −> y= |
| +2= |
| a=0, b=3, c=2 |
| | 2(x+1) | | 2x+2 | |
b) tutaj brakuej mi pomysłu, jedyne co mógłbym zrobić analizę, że 2x+2=1 v 2x+1=3 v 2x+1=−3 bo
| | 3 | |
w przeciwnym wypadku zawsze będzie to liczba wymierna, np. dla x=0 mamy już |
| , ale wiem, |
| | 2 | |
że nie tędy droga i jest jakiś sposób na to