Adamm:
Przy prawdopodobieństwu klasycznym mamy wzorek
| | |A| | |
P(A) = |
| dla A⊆Ω. Ω to oczywiście musi być zbiór niepusty i skończony |
| | |Ω| | |
Ale wtedy |A| ≤ |Ω|, więc P(A) ≤ 1.
W definicji prawdopodobieństwa Kołmogorowa, mamy P jako funkcję
P:F→R, gdzie F⊆2
Ω to specjalny podzbiór. Oczywiście nie podaję wszystkich
założeń na funkcję P, ale wynika z nich między innymi, że P(A) ≤ P(Ω) = 1 dla dowolnego
A∊F.
| | |A∩{0, 1, ..., n}| | |
Jak lubisz niekonwencjonalne podejścia typu, P(A) = limn→∞ |
| |
| | n | |
dla A⊆N, to też mamy P(A) ≤ 1 kiedy P(A) istnieje, bo |A∩{0, 1, ..., n}| ≤ n dla każdego n.