ciąg
lila: Na sali ustawiono 75 krzeseł w rzędach tak, że w pierwszym rzędzie stoi 11 krzeseł, a w każdym
następnym o dwa więcej. W ilu rzędach ustawiono krzesła?
27 maj 22:00
lila: i tu obliczyłam sobie tak:
a
n=75
r=2
a
n=a
1 + (n−1)r
75=11+(n−1)2
66=2n
n=33
dobrze
27 maj 22:02
lila: proszę o sprawdzenie czy to będzie 33 rzędy
27 maj 22:03
Eta:
5 rzędów
27 maj 22:04
lila: jak to
27 maj 22:05
Eta:
11
13
15
17
19
====
75 krzeseł
27 maj 22:06
Eta:
75= Sn
27 maj 22:07
lila: ale ja potrzebuje obliczenia z jakiegos wzoru na ciągi
27 maj 22:07
lila: nie moge tak sobie poprostu rozpisac

jak to wyliczyć
27 maj 22:08
Eta:
a
1=11, r=2 a
n= 11+(n−1)*2 ⇒ a
n=2n+9
S
n=75
dokończ...........
27 maj 22:21
lila: dziękuje!
czyli mi z delty wyjdzie n1=5 lub n2=−15 i stad mam ze N=5 − 5 rzędów
27 maj 22:27
lila: Dziękuję

!
27 maj 22:27
Eta:
tak
27 maj 22:30