Ciąg arytmetyczny
lila: Oblicz x wiedząc, że podane liczby tworzą ciąg arytmetyczny:
x−1, x+8, x−10
27 maj 21:56
lila: liczyłam to sobie tak:
2x−2=2x−2
0=0 nie wychodzi mi tu x

jak to zrobić
27 maj 21:58
T:
a skąd taka własność?
27 maj 22:05
lila: znalazłam w necie podobne zadanie i tak liczyli.
mozesz mi powiedziec jak mam to zrobić?
27 maj 22:06
ite:
pewnie dlatego, że podane liczby mogą tworzyć ciąg arytmetyczny
niekoniecznie w podanej kolejności : )
27 maj 22:07
lila: jak mam to zrobić

pomożecie? proszę. ja sobie oblicze ale jak
27 maj 22:09
lila: help
27 maj 22:13
T:
wszystko rozwiązałaś ok ... tylko nie umiesz podać interpretacji
27 maj 22:16
lila: No ale ja mam zadanie oblicz x a nie wyszło to x, jak mam obliczyć x
27 maj 22:19
T:
skoro otrzymałaś tożsamość to znaczy tyle i aż tyle, ze dla dowolnego x
27 maj 22:23
lila: nie rozumiem
27 maj 22:28
T:
ustawiłaś te liczby w określonej kolejności.
Zastosowałaś podstawową własność ciągu arytmetycznego.
Otrzymałaś tożsamość ... czyli równość zachodzi dla dowolego x
Podstaw za x np 2, 5 czy 10 i sprawdż czy wyrazy w zadanej przez Ciebie kolejności
stanowią ciąg arytmetyczny
27 maj 22:36
Eta:
T= wre... s
27 maj 22:44
T:

?
27 maj 22:49
ABC:
liczby −1,8,−10 tworzą ciąg arytmetyczny w kolejności −10, −1 , 8 lub 8,−1,−10
wtedy liczby x−10, x−1 , x+8 albo x+8, x−1, x−10 będą tworzyły ciąg arytmetyczny niezależnie
od wartości x
27 maj 22:53