ostrosłup
matfiz:
Dany jest ostrosłup prawidłowy dwunastokątny. Oblicz stosunek tgα/tgβ
wiedząc że
α jest kątem nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy
zaś β jest kątem nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
27 maj 21:51
Eta:
| tgα | | 180o | |
| =cos |
| , gdzie n−− liczba boków w podstawie |
| tgβ | | n | |
===============
w tym zadaniu
| | tgα | |
n=12 to |
| =cos15o=....... |
| | tgβ | |
i po ptokach
27 maj 22:18
Mila:

|AB|=a
| | H | | H | |
1) tgα= |
| , tgβ= |
| |
| | r | | |OE| | |
27 maj 22:34
Eta:
27 maj 22:44
Eta:
Wykaż,ze dla dowolnego n−kątnego prawidłowego ostrosłupa zachodzi:
27 maj 22:46
Eta:
Mila mogłaś zostawić maturzyście
do samodzielnego obliczenia cos15o
27 maj 22:48
Mila:
Nie ma przeszkody, aby obliczył. Ja odczytałam z tablic.
27 maj 22:50
Eta:
27 maj 22:50