4. Ile wynosi obwód trapezu przedstawionego na poniższym rysunku (po zaokrągleni
Marta:

Ile wynosi obwód trapezu przedstawionego na poniższym rysunku (po zaokrągleniu do całości)?
*kąt 47 stopni *
27 maj 20:40
getin:
37
27 maj 20:44
Marta: A możesz mi podać sposób na obliczenie tego?
27 maj 20:46
getin:
| | x | |
cos47o = |
| gdzie x − odcinek będący przyprostokątną w trójkącie prostokątnym którego |
| | a | |
dana przyprostokątna ma długość 5 a przeciwprostokątna ma długość a
wykorzystujesz
sin47
o ≈ 0,73135
cos47
o ≈ 0,682
wyliczasz a i x
Obw = 4a + 2x = ...
27 maj 20:50
Marta: dziękuje bardzo
27 maj 20:52