Trygonometria
Krimsonłep:

korzystając z danych podanych na rysunku oblicz sinus kąta alfa.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu

zrobiłem dzisiaj już kilkanaście zadań i się zawiesiłem narazie
: /
27 maj 19:22
a7: |AB|=c
z tw. cosinusów
(5√2)2=62+c2−6√2c
teraz drugi raz tw. cosinusów
62=........... czyli cosα=4/5
czyli sinα=3/5
27 maj 19:32
Sterydian14: A co zrobić p opoliczeniu dwóch twierdzeń? @a7
27 maj 19:44
a7: z pierwszego wyliczasz c, z drugiego wyliczasz cosα, a potem z jedynki trygonometrycznej sinα,
który jest dodatni bo α jest kątem ostrym
27 maj 19:50
Mila:

b=5
√2
1)ΔCDB− Δprostokątny równoramienny
2h
2=6
2⇔h
2=18
h=3
√2
2)
W ΔADC:
27 maj 20:44
Hermiena: Mila, fajny sposób.
28 maj 09:39