1 | ||
opisanego na nim. Obliczyłem, że r wynosi 23 | , a R wynosi ≈7,04. Czy jest to poprawny | |
25 |
1 | ||
h2 = 262 − 242 = 100 ⇒ h = 10, p = | (26 + 26 + 48) = 50 | |
2 |
26*26*24 | ||
Pole trójkąta 24*10 = r*p oraz 24*10 = | ||
4R |
10 | 26 | |||
Można także skorzystać z twierdzenia sinusów: sinα = | , 2R = | |||
26 | sinα |
1 | ||
2) PΔABC= | *48*10=240 | |
2 |
2*26+48 | ||
240= | *r ⇔240=50*r | |
2 |
24 | ||
r= | ||
5 |
10 | 5 | |||
sinα= | = | |||
26 | 13 |
|BC| | 26 | ||||||||
=2R ⇔ | =2R | ||||||||
sinα |
|
26*13 | ||
2R= | ||
5 |
169 | ||
R= | ||
5 |
a*b2 | ||
PΔ= | ||
4R |
48*262 | ||
240= | ||
4R |
169 | ||
R= | ||
5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |