planimetria
Chila:

Punkty a b c leżą na okręgu o środku s, jak na rysunku. Jaką miarę ma
kąt wypukły asb,jeżeli miara kąta wypukłego acb jest równa α?
27 maj 17:30
getin:

α + β = 180
o (własność czworokąta AKBC, wpisanego w okrąg)
β = 180
o − α
2β = 360
o − 2α
Szukany kąt ASB jest 2 razy większy od kąta AKB (kąt wpisany i środkowy oparte na tym samym
łuku)
Odp. |∡ASB| = 360
o − 2α
27 maj 17:42
Chila: A miara kątą wypukłego acb nie powinna być z drugiej strony?
27 maj 17:45
getin:
Nie
Wypukły to mniejszy od 180o
Wklęsły jest większy od 180o
27 maj 17:46