Liczby rzeczywiste
Marcinkiewicz: Wartość wyrażenia |x+4|−√x2−6x+9 dla x < −8 jest równa:
wychodzi mi 7 < −8
a podobno wynik to −7
możecie zweryfikować?
27 maj 17:30
getin:
|x+4|−√(x−3)2 = |x+4| − |x−3|
dla x < −8 (np. dla x = −10) wyrażenia x+4 oraz x−3 są ujemne
oznacza to, że − opuszczając wartość bezwzględną − kreski zmieniamy na nawiasy, zaś znaki
wszystkich wyrażeń między kreskami zmieniamy na przeciwne
|x+4| − |x−3| = (−x−4) − (−x+3) = −x−4+x−3 = −7
Zatem ujemny wynik −7 to poprawny wynik
27 maj 17:34
Jerzy:
Rozwiązanie dobre,ale komentarze nie do przyjęcia.
27 maj 18:40
Mila:
w=|x+4|−|x−3|
D=(−∞,−8)
1)|x+4|=x+4 dla x≥−4
|x+4|=−x−4 dla x<−4
2) |x−3|=x−3 dla x≥3
|x−3|=−x+3 dla x<3
=========
w=|x+4|−|x−3|=(−x−4)−(−x+3)=−x−4+x−3=−7
27 maj 21:23