Indukcja matematyczna
Szkolniak: Udowodnić, że liczba postaci 10n−4, gdzie n∊N, jest liczbą podzielną przez 6.
Prosiłbym o sprawdzenie redakcji rozwiązania.
Krok 1: Sprawdzamy co się dzieje dla n=1:
n=1 ⇒ 10−4=6, 6 | 6
Krok 2: Zakładamy, że dla n=k, 6 | 10k−4
... : 10k+1−4=10k*10−40+36=10(10k−4)+36
6 | 36, bo 6*6=36 ∧ 6 | 10(10k−4) z założenia
Zatem na mocy ZIM udowodniliśmy, że liczba postaci 10n−4 jest liczbą podzielną przez 6.
Pytanie − jaki dokładnie komentarz powinienem dać tam, gdzie wstawiłem '...'?
I co poprawić, co źle wygląda?
27 maj 16:48
Jerzy:
A co tu komentować, gdy wszystko jest jasne.
27 maj 16:59
fil: Sprawdzamy, czy liczba postaci 10k + 1 − 4 jest podzielna przez 6
27 maj 17:19
Szkolniak: Jerzy to w sumie moje początki z indukcją i nie chcę strzelić jakiejś głupiej gafy, więc
pytam.
Super, dzięki za pomoc
27 maj 17:52
Minato:
Jak chcesz możesz napisać:
Pokażemy, że liczba postaci 10k+1−4 jest podzielna przez 6
27 maj 17:58