równania z wartością bezwzględną
kubsde: Rozwiąż równanie:
|x2+4x−5|+|x2+4x|=5
Powinno wyjść <−5;−4> ∪ <0,1> a wychodzą mi tylko punkty −5,−4,0,1
27 maj 16:01
ICSP: |x2 + 4x − 5| + |−x2 − 4x| ≥ |x2 + 4x − 5 − x2 − 4x| = |5| = 5
równość gdy wyrażenia pod wartościami bezwzględnymi mają ten sam znak lub jedna jest zerem:
(x2 + 4x − 5)(x2 + 4x) ≤ 0
(x + 5)(x−1)x(x+4) ≤ 0
x ∊ <−5 ; −4> ∪ <0 ; 1>
27 maj 16:17
Szkolniak: Niech t=x2+4x, wtedy równanie przyjmuje postać: |t−5|+|t|=5.
1o t∊D1=(−∞;0)
−t+5−t=5
t=0∉D1
v2o t∊D2=<0;5)
−t+5+t=5
5=5, zdanie prawdziwe, zatem rozwiązaniem jest cały przedział <0;5)
v3o t∊D3=<5;+inf)
t−5+t=5
t=5∊D3
Wracamy z podstawieniem:
(x2+4x)∊<0;5> ⇔ (x2+4x≥0 ∧ x2+4x≤5) ...
27 maj 16:32
kubsde: dziękuję , już rozumiem
27 maj 16:38