Matura
Marcinkiewicz:

Pole kwadratu ABCD jest równe 16. Punkt E jest środkiem boku BC , a punkt S punktem
przecięcia przekątnej BD kwadratu i odcinka AE . Wykaż, że odległość punktu S od boku AB
27 maj 15:49
27 maj 18:18
Bogdan:

Można skorzystać z własności trapezu: |KS| = |KL| i długość odcinka równoległego do
podstaw trapezu i przechodząca przez punkt S przecięcia przekątnych jest równa średniej
| 2ab | | ab | |
harmonicznej długości podstaw: |KL| = |
| ⇒ e = |
| |
| a + b | | a + b | |
| 4*2 | | 8 | | 4 | |
W tym zadaniu e = |
| = |
| = |
| |
| 4 + 2 | | 6 | | 3 | |
27 maj 18:23
Bogdan:
Mamy ten sam pomysł, pozdrawiam
Mila
27 maj 18:25
Mila:
Też pozdrawiam
27 maj 19:15
an:

3
27 maj 19:27
a7:

| 4 | |
ΔADS jest podobny do ΔBSE w skali 2, SG jest więc równe 2*|SH| SG+SH=4 SG+2SG=4 SG= |
| |
| 3 | |
| 4 | |
|SF|=|SG|= |
| (gdyż trójkąty SFB i SGB są przystające (k,b,k) |
| 3 | |
c.n.w.
===
28 maj 12:05
Mila:

FBGS jest kwadratem.
28 maj 18:39
a7: no wiem (wiedziałam), że jest kwadratem, ale właśnie nie wiedziałam, czy to trzeba wykazywać
czy wystarczy stwierdzić, (no) i napisałam o tym przystawaniu trójkątów, co było średnim
pomysłem, ale nie jest to przecież błąd
28 maj 19:24
Mila:
Ładnie i prosto rozwiązane
28 maj 20:14
a7: rosnę
28 maj 20:37