Pitagoras
Asia : cześć może mi podpowiedzieć

oblicz długość trzeciego boku trójkąta prostokątnego
a dane boki 24cm i 7cm
c
2=7
+24
2
c
2=49+ 576
c
2=
√625
c=25cm
to wytłumaczcie dlaczego nie chce mi wyjść to zad
dane boki 2m i 10,1m wynik ma być 9,9m
27 lut 19:35
darek: c = 10,1
a =2
b=?
c
2=a
2+b
2
10,1
2=4+b
2
b
2=−4+102,01
b
2=98,01
b=9,9
jasne?
27 lut 20:04
Godzio:
może dlatego że
a = 2 b = x c = 10,1
a+b > c
a+c > b
c+b>a
2+x > 10,1 => x >8,1
2+10,1>x => 12,1>x
10,1+x > 2 => dla każdego x
x∊(8,1 ; 12,1)
i teraz sprawdzamy
22 + x2 = 10,12
x2 = 98,01
x = 9,9 zgadza się z przedziałem ale trzeb sprawdzic 2 opcje
22 + 10,12 = x2
x2 = 106,01
x = 10,29
i moim zdaniem są 2 rozwiązania x = 9,9 lub x=10,29 bo oba spełniają wszystkie warunki
27 lut 20:07
Asia : Godzio i darek dziękuje

muszę to przeanalizować
27 lut 20:30