równanie trygonometryczne
PilnyUczen: 2cos4x+5sin2x=3
2cos4x−5cos2x+2=0
t=cos2x
2t2−5t+2=0
√Δ=3
t=1/2 v t=2
Czy w tym przypadku t∊<0;1> ?
27 maj 15:19
Jerzy:
Ciekawe pytanie, czy liczba t = 2 należy do przedziału <0,1>
27 maj 15:23
janek191:
Tak
27 maj 15:23
janek191:
. t = 0,5 bo 2 ∉ < 0, 1>
27 maj 15:25
a7: cosx ma największą wartość 1 (najmniejszą −1) czyli podniesiony do kwadratu nie przyjmie
wartości większej niż 1 ułamki mniejsze niż 1 pomnożone przez siebie będą nadal ułamkami
czyli założenie jest właściwe.
27 maj 15:50
a7: czyli owszem t∊<0,1>
27 maj 15:51