matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dowodzenie równań cos i sin
gru:
Sprawdź, czy dla dowolnego kąta α∊(0,90)∪(90,180) prawdziwa jest równość
cos α
cos α
2
−
=
sin α −1
sin α +1
cos α
27 maj 14:31
fil:
Przeksztalcam lewa strone:
sinαcosα + cosα − sinαcosα + cosα
2cosα
=
=
(sinα − 1)(sinα + 1)
sin
2
α − 1
2cosα
2
= −
−cos
2
α
cosα
Czyli wyjsciowa rownosc nie jest prawdziwa
27 maj 14:37
mamberni:
2
ah, sorki, tam na górze jest −
−> wynik jest prawdziwy
. Dzięki wielkie !
cos α
27 maj 14:47