Rozwiąż równanie
Romanowski: Rozwiąż równanie cos2x+3sin2x−2sin√3cosx=1
Mam, że |√3sinx−cosx|=1
Po rozbicu na dwa przypadki dzielę obustronnie przez dwa i robię to z różnicy kątów sinusa.
Dobrze myślę?
27 maj 14:26
fil: Mozesz tez tak:
1 = sin2x + cosx
2sin2x − 2√3sinxcosx = 0
2sinx(sinx − √3cosx) = 0
27 maj 14:29
fil: cos2x*
27 maj 14:29
fil: | | 1 | |
sinx − √3cosx = 0 | * |
| |
| | 2 | |
27 maj 14:33
Romanowski: To mój sposób jest chyba dobry, bo mi też wyszło, że jeden x=π3
27 maj 14:45
fil: Nie wiem jaki jest twoj sposob
27 maj 14:50
Jerzy:
A co to znaczy " z różnicy kątów sinusa" ?
27 maj 14:56
Romanowski: sin(α−β)
27 maj 15:57
Jerzy:
To jest sinus różnicy kątów.
27 maj 16:05