matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= U{3}{4}x^4 + U{2}{3}x^3 - U{1}{2}x^2, jeśli
barto:
3
2
1
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=
x
4
−
x
3
−
x
2
, jeśli x∊<0,2>
4
3
2
27 maj 14:17
janek191:
f(0) = 0
16
2
f(2) = 12 −
− 2 = 4
3
3
f '(x) = 3 x
3
−2 x
2
− x = x*(3 x
2
− 2 x − 1) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 1 f ''(x) = 9 x
2
− 4 x − 1 f "(1) = 9 − 4 − 1 = 4 > 0
2
1
5
f ma w x = 1 minimum lokalne y
min
= U{3}[4} −
−
= −
3
2
12
więc
5
2
ZWf = < −
, 4
>
12
3
27 maj 15:18