Proszę o pomoc
Pomocy : W nieskończonym ciągu geometrycznym (an) a1=p + 2 i a2 = (p2 + 2p):(p−1). Dla jakich wartości
parametru p szereg a1+a2+a3+... Jest zbieżny?
27 maj 14:08
Jerzy:
| | a2 | |
q = |
| i teraz warunek: |q| < 1 |
| | a1 | |
27 maj 14:10
ICSP: dla p = −2 jest zbieżny.
Dla p ≠ −2
|q| < 1 ⇒ |p
2 − p| < 1 ⇒ (p
2 − p + 1)(p
2 − p −1) < 0 ⇒ p
2 − p − 1 < 0
| | 1 | | 1 | |
p ∊ ( |
| (1 − √5) ; |
| (1 + √5)) ∪ {−2} |
| | 2 | | 2 | |
27 maj 14:11
Pomocy : A nie powinno wyjść q = p:(p−1)?
27 maj 14:16
ICSP: tam jest dzielenie
to jeszcze p ≠ 1 dochodzi.
27 maj 14:17
Pomocy : Dzielenie, może słabo było widać na początku. To pierwsze rozwiązanie jest błędne?
27 maj 14:18
ICSP: rozwiązanie błędne ale sam schemat jak najbardziej poprawny.
27 maj 14:21
Pomocy : W jaki sposób |p:(p−1)|<1 rozpisać?
27 maj 14:22
Jerzy:
|a| < 1 ⇔ − 1 < a < 1
27 maj 14:24
Pomocy : Nie rozumiem za bardzo czy ktoś mógłby przybliżyć?
27 maj 14:28
Pomocy : Czy mogę sobie zamienić p:(p−1) na 1−p?
27 maj 14:34
Jerzy:
| | p | |
− 1 < |
| < 1 i rozbij na dwie nierówności. |
| | p − 1 | |
27 maj 14:37
Pomocy : −1<p/(p−1) i p/(p−1)<1?
27 maj 14:39
Pomocy : Tak będzie?
27 maj 14:42
Jerzy:
Tak będzie , a wynik końcowy, to część wspólna rozwiązań tych nierówności.
27 maj 14:45
Pomocy : Chyba coś źle robię bo z jednej nierównosci p mi wychodzi <1 a w drugiej >1
27 maj 15:04
Jerzy:
Pokaż rachunki.
27 maj 15:07
Jerzy:
Obawiam się,że mnożysz obustronnie przez: p − 1 , a to jest niedopuszczalne !
27 maj 15:09
Pomocy : A mógłbyś napisać swoje rachunki? Wystarczy że zerknę na swoje i znajdę błąd
27 maj 15:10
Pomocy : Mnożę p−1 ale do kwadratu
27 maj 15:11
Pomocy : I mogę tak zrobić
27 maj 15:18
Jerzy:
No to pokaż te rachunki.
27 maj 15:19
Pomocy: p*(p−1) + (p−1)
2 > 0
p
2 − p + p
2 − 2p +1 > 0
2p
2 − 3p + 1> 0
delta = 1
x1 = 1/2
x2 = 1
27 maj 15:26
Pomocy: to pierwsze
27 maj 15:26
Pomocy: p*(p − 1) − 1(p − 1)
2 < 0
p
2 − p −1(p
2 − 2p +1) < 0
p
2 − p − p
2 +2p − 1<0
p − 1 < 0
p < 1
27 maj 15:29
Pomocy: a w pierwszym jest p>1/2 i p>1
27 maj 15:29
a7:

moim zdaniem to powinno być tak:
zał p≠1 i p≠2
| (p2+2p−p2+3p−2) | |
| <0 |
| (p−1)(p−2) | |
p∊(−
∞,1)
| | p(p+2) | |
2. |
| >−1 zał p≠1 i p≠2 |
| | (p−1)(p−2) | |
Δ
licznika<0 czyli licznik większy 0
p∊(−
∞, 1) lub (2,
∞)
odp p∊(−
∞,1)
27 maj 15:48
Pomocy : A czemu (2,∞) się nie zalicza?
27 maj 16:23
Pomocy : I czemu w mianowniku dałeś (p−1)(p−2) na samym początku?
27 maj 16:26
Pomocy : Skoro a1 jest równe p+2
27 maj 16:26
Pomocy : To chyba coś źle jest
27 maj 16:34
ICSP: Chyba żartujecie.
|p| < |p−1| //
2
p
2 < p
2 − 2p + 1
2p < 1
27 maj 16:35
Pomocy : Można pomnożyć razy |p−1|?
27 maj 16:41
ICSP: no a dlaczego nie?
27 maj 16:43
Pomocy : Normalnie w nierównościach się tak nie robi ale może jak jest wartość bezwzględna to jest taka
możliwość
27 maj 16:44
Jerzy:
Każdą nierówność możesz obustronnie pomnożyć przez liczbę różną od zera jeśli ma stały znak.
27 maj 16:46
Jerzy:
Ano właśnie dlatego, bo moduł różny od zera jest dodatni.
27 maj 16:47
a7: u mnie oczywiście całe rozwiązanie złe przez ten minus zamiast plusa
27 maj 17:25