matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę po obszarze D
mieczos:
1
∬(
+x)dxdy
2
√
y
D 퐷={(x,y):x≥0,y≤6−x,y≥x}
27 maj 13:17
getin:
퐷 jest obszarem normalnym względem osi x 퐷: 0≤x≤3 i x≤y≤6−x
1
1
∫∫
퐷
(
+x)dxdy = ∫
0
3
dx ∫
x
6−x
(
+x)dy =
2
√
y
2
√
y
= ∫
0
3
(
√
y
+x*y |
x
6−x
) dx = ∫
0
3
(
√
6−x
+x*(6−x) −
√
x
− x*x) dx = = ∫
0
3
(
√
6−x
−
√
x
+ 6x − 2x
2
) dx =
2
2
2
= (−
*
√
(6−x)
3
−
*
√
x
3
+ 3x
2
−
x
3
) |
0
3
=
3
3
3
2
2
2
2
= −
*
√
27
−
*
√
27
+ 27 −
*27 +
*
√
216
=
3
3
3
3
= −2
√
3
− 2
√
3
+ 27 − 18 + 4
√
6
= 4
√
6
− 4
√
3
+ 9
28 maj 10:08