Zespolone
Paral: Czy dla dowolnych liczb zespolonych z1, z2 oraz a ≠ 0 zachodzi równość:
(az1)z2 = az1z2? Nie potrafię znaleźć kontrprzykładu, więc wydaje mi się, że jest
spełniona, ale jak to udowodnić? Podstawiając za z1 = x + iy, a za z2 = b + ic, x,y,c,b ∊ R
i rozwiązując wychodzą dość nieprzyjemne wyniki.
27 maj 12:25
Leszek: Sprobuj logarytmy ?
27 maj 13:48
Paral: Właśnie próbuje
L = (ez1lna)z2 = (exlna + iylna)z2 = [exlna(cos(ylna) + isin(ylna))]z2
i czy teraz mogę tak zrobić
[exlna(cos(ylna) + isin(ylna))]z2 = ez2xlna(cos(z2ylna) + isin(z2ylna))?
27 maj 14:40
27 maj 14:55
Paral: O, wszystko jasne, dziękuje bardzo za pomoc
27 maj 15:07