Całka potrójna
Losowy Ziomek: Mógłby ktoś krok po kroku pokazać jak liczyć taką całkę potrójną, nie wiem jak wyznaczyć
zakresy z obszaru całkowania:
| | dxdydz | |
∫∫∫ |
| , gdzie x,y,z≥0 , x+y+z≤1 |
| | (x+y+z+1)2 | |
27 maj 11:31
jc: | | dz | |
∫01 dx ∫01−x dy ∫01−x−y |
| |
| | (x+y+z+1)2 | |
| | 1 | |
=∫01 dx ∫01−x [− |
| ]z=0z=1−x−y dy |
| | x+y+z+1 | |
| | 1 | | 1 | |
=∫01 dx ∫01−x [ |
| − |
| ] dy = ... |
| | x+y+1 | | 2 | |
27 maj 11:42
Losowy Ziomek: | | 1 | | 1 | |
Nie za bardzo rozumiem to pierwsze przejście z |
| na [− |
| ] |
| | (x+y+z+1)2 | | x+y+z+1 | |
27 maj 11:53
Losowy Ziomek: Aha dobra to jest całka sorry
27 maj 12:00