a*√3 | ||
|SC| = | ||
2 |
a | ||
( | )2 + x2 = (2a)2 | |
2 |
√15 | ||
x = | a | |
2 |
a*√3 | ||
h2 + m2 = ( | )2 | |
2 |
3 | ||
h2 + m2 = | a2 | |
4 |
√15 | ||
h2 + 4a2 − 4a*m + m2 = ( | a)2 | |
2 |
15 | ||
h2 + m2 + 4a2 − 4a*m = | a2 | |
4 |
3 | 15 | ||
a2 + 4a2 − 4a*m = | a2 | ||
4 | 4 |
1 | ||
m = | a | |
4 |
3 | ||
h2 + m2 = | a2 | |
4 |
1 | 3 | |||
h2 + ( | a)2 = | a2 | ||
4 | 4 |
11 | ||
h2 = | a2 | |
16 |
√11 | ||
h = | a | |
4 |
1 | ||
PABK = | a*h | |
2 |
1 | √11 | a2 * √11 | ||||
PABK = | a* | a = | ||||
2 | 4 | 8 |
1 | ||
r − długość promienia okręgu wpisanego w podstawę ostrosłupa, r = | a√3 ⇒ a = 2r√3 | |
6 |
a2 | ||
r2 = | , α∊(0o, 90o), | |
12 |
2r | 1 | √11 | ||||
cosα = | = | , sinα = | ||||
4r√3 | 2√3 | 2√3 |
√11 | √3*√11 | |||
w = 3r*sinα = 3r* | = r* | |||
2√3 | 2 |
√3*√11 | 3 | 3 | a2 | |||||
P = r√3*w = r√3*r* | = | r2√11 = | * | √11 = | ||||
2 | 2 | 2 | 12 |
a2√11 | ||
= | ||
8 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |