stereometria - znalezienie błędu
m:

Podstawą ostrosłupa prawidłowego ABCS jest trójkąt równoboczny ABC o boku długości 6.
Na krawędziach bocznych BS i CS wybrano punkty, odpowiednio D i E , takie że |BD | = |CE |
oraz |DE | = 4 (zobacz rysunek). Płaszczyzna ADE jest prostopadła do płaszczyzny ściany
bocznej BCS ostrosłupa.
Zrobiłam to zadanie, tylko nie widzę gdzie popełniłam błąd, proszę o wskazanie go.
DE SM 2
−−− = −−− = −−−
BC SN 3
SM = 2/3 h
b
MN = 1/3 h
b
AM
2 = l
2 − 4/9 h
b2
AM
2 = 27 − 1/9 h
b2
l
2 = 9+h
b2
9 + h
b2 − 4/9h
b2 = 27 − 1/9h
b2
2/3 h
b2 =18
h
b2 = 27
h
b = 3
√3
Według odpowiedzi h
b = 2
√3
27 maj 10:56
sntr37: Twoja odpowiedź jest prawidłowa. Ten ostrosłup jest czworościanem foremnym.
31 maj 14:47
a7: |AS|2=|AM|2+|SM|2
|BS|2=|AS|2=9+hb2
|AS|=|BS|=k
AM=d
d2=27−1/9hb2
k2=d2+4/9hb
k2=9+(hb)2
27−1/9hb2+4/9hb2=9+(hb)2
hb=2√3
31 maj 15:26
sntr37: a7 popełniłeś błąd:
Jeśli:
d2=27−1/9hb2
k2=d2+4/9hb
k2=9+(hb)2
to:
d2+4/9hb=9+(hb)2
d2=9+5/9hb2
czyli:
9+5/9hb2 = 27−1/9hb2
18=6/9hb2 |:6
3=1/9hb2 |*9
27=hb2
hb=3√3
31 maj 16:24
a7: tak, źle przeniosłam na drugą stronę 3/9(hb)2, także u mnie źle
31 maj 18:19
janusz: Czy jeśli wysokość trójkąta BCS dzieli się w stosunku 2:1 to można uznać że jest to trójkąt
równoboczny, a cały ostrosłup jest czworościanem foremnym?
31 maj 20:47
janusz: Odpowie ktoś?
31 maj 21:53