Wyznacz równanie prostej
Adam: Wyznacz równanie prostej, przechodzącej przez punkt P=(2;6), której odcinek zawarty w pierwszej
ćwiartce układu współrzędnych jest najkrótszy. Jak jest długość tego odcinka?
27 maj 10:54
ICSP:
y = ax + b
6 = 2a + b ⇒ b = 6 − 2a
y = ax + 6 − 2a
Przecięcie z osią OY : (0 , 6 − 2a)
| | 2a − 6 | |
Przecięcie z osią OX : ( |
| ; 0) |
| | a | |
Długość odcinka w pierwszej ćwiartce:
f(a) =
√((2a − 6)/a)2 + (2a − 6)2
Wystarczy znaleźć minimum tej funkcji dla a < 0
27 maj 11:01
Adam: dziękuję bardzo za pomoc
27 maj 11:06