Na jakim dystansie został rozegrany wyścig? - zadanie na logiczne myślenie
amator: Antek, Basia i Czesia uczestniczyli w wyścigu. Wystartowali z tego samego miejsca, w tym samym
momencie i biegną ze stałymi prędkościami. Gdy Antek ukończył bieg, Basia miała 15 m do mety,
a Czesia miała 35 m. Gdy Basia ukończyła bieg, Czesi pozostały 22 m do mety. Na jakim
dystansie został rozegrany wyścig?
26 maj 22:29
wredulus_pospolitus:
Z powyższego wiemy, że w czasie w którym Basia przebiegnie 15m, Czesia przebiegnie tylko 13m
W momencie w którym Basia kończy bieg, Czesia ma 22m do mety (taka jest różnica pomiędzy Basią
a Czesią), czyli musiało mieć miejsce 11 'okresów czasu' w którym Basia przebiegła po 15
metrów.
Tak więc, dystans na jakim się ścigali to 11*15m = 165 metrów.
26 maj 22:47
: 165 m
26 maj 22:48
: tu nie trzeba myśleć tylko rozwiązać układ r−ń:
| ⎧ | VAtA = s | |
| ⎜ | VBtA= s −15 | |
| ⎨ | VCtA = s −35 |
|
| ⎩ | VCtB= s −22 | |
dowolną metodą
26 maj 22:51
wredulus_pospolitus:
hmmm ... 4 równania i 6 niewiadomych

trochę brakuje
26 maj 22:54
: 3 są ze sobą sprzężone
26 maj 22:54