pierścień
mat:
Na trójkącie równobocznym o polu 144√3 opisano okrąg i wpisano w niego okrąg
Oblicz pole pierścienia ograniczonego tymi okręgami
Zakoduj cyfry setek, dziesiątek i jedności tego wyniku
26 maj 21:30
Eta:
|2|4|9|
26 maj 21:33
Minato:
Niech dany będzie trójką równoboczny o boku długości a.
| | a2√3 | |
Jego pole wyraża się wzorem P = |
| , zatem |
| | 4 | |
P
pierścienia = πR
2 − πr
2 = π(R
2−r
2)
26 maj 21:35
Eta:
R=2r R
2=4r
2
P
p=π(R
2−r
2) = 3πr
2
P
Δ=3r
2√3 to 3r
2=144
P
p=144π ≈ 249,12
do zakodowania |2|4|9|
i po ptokach
26 maj 21:39