matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Aga:
−x2+3x+9<0 prosze o pomoc. tylko innym sposobem nie na delte Prosze o pomoc
:(:(
27 lut 18:32
AS:
Równanie: x
2
+ p*x + q = 0 Obliczam kolejno: m = −p n =
√
m
2
− 4*q
m − n
m + n
x1 =
x2 =
2
2
np. x
2
− 12*x + 35 = 0 m = 12 n =
√
12
2
− 4*35
=
√
4
= 2
12 − 2
12 + 2
x1 =
= 5 , x2 =
= 7
2
2
27 lut 18:57