Statystyka opisowa, ekonomia, matematyka
Gacyś03: Matematyka − Ekonomia, pomoc.
Cześć, proszę o pomoc w podpunkcie b) nastepującego zadania.
− Towarzystwo ubezpieczeniowe działajace w ameryce w stanie floryda chce oszacować ryzyko
związane z ubezpieczeniem od skutków huraganów.
W latach 19990−2006 we Florydzie miały miejsce 22 huragany zakładając, że występują
niecodziennie oraz ich średnia nie ulegnie
zmianie, wyznacz prawdopodobieństwo, że w wybranym roku na florydzie :
a) nie będzie huraganu ( tutaj użyłem wzoru poissona wyszło 0,000013)
b) będą co najmniej 3 huragany.
Myślałem o czymś takim, ale to nie ma według mnie sensu( podstawiona liczba)
P (x≥3) = 1 P(x<3) = 1−P(x≤2) = 1 − 0,13 = 0,987
Przez ten e−learing profesura nieźle olała cały temat i nie mamy na niektórych przedmiotach
nawet zadań na ms.teams tylko
prezentacje, które są ledwo wytłumaczone, że człowiek musi dochodzić do wszystkiego samemu...
Oczywiście to nie jest jakieś mega trudne zadanie, to jest ostatnie zadanie przez kolokwium
zaliczeniowym z statystyki opisowej
natomiast musze potem te zadanie przełożyć do gretla ale chce najpierw je zrobić tak, a
przynajmniej spróbować. BO JAŚNIE PROFESOR
JEDYNE CO POWIEDZIAŁA W 5MINUTOWYM FILMIKU TO CO MAMY ZROBIĆ I JAKICH WZORÓW UŻYĆ, fest mi..
esriling