oblicz przeciwprostokątną, rozszerzenie
Ania:)): W trójkąt prostokątny wpisany jest okrąg o promieniu r. Promień okręgu stycznego do
przeciwprostokątnej i przedłużenia przyprostokątnych jest równy R(R>r). Wyznacz długość
przeciwprostokątnej trójkąta.
26 maj 18:52
a7:

c=b−r+a−r=a+b−2r (gdyż mamy trójkąty podobne układające się w deltoidy)
c=R−a+R−b=2R−a−b (gdyż i tu trójkąty podobne układające się w dwa deltoidy)
dodajemy stronami
2c=2R−2r
c=R−r
=====
26 maj 20:38
a7: tj. trójkąty przystające
26 maj 20:42
Eta:
Krótko i na temat :
Z tw. o odcinkach stycznych
26 maj 20:47