Pochodne
Maja20: Hej
Czy mógłby ktoś rozpisać kilka pierwszych kroków dla obliczenia pochodnej takiej skomplikowanej
funkcji?
Zrobiłam sama kilka przykładów, ale przy tych nie wiem jak ruszyć:
a) e
ax * (a*sin x − cos x)
b) x
2 * e
2x * sin x
Z góry dziękuję
Gdy ktoś był tak miły, to mógłby sprawdzić moje wyniki dla tych przykładów (wybrałam wyrywkowo,
bo było ich z 15):
| | 1 | |
c) (cos x − |
| cos 3x)' = sin x * (1 − cos 2x)  |
| | 3 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
d) (2sin3(√ |
| ))' = 6*sin2x√ |
| * cos√ |
| * |
| | x | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
(− |
| *√3*( |
| ) 32)  |
| | 2 | | x | |
26 maj 18:20
Bleee:
(c) dobrze, możesz jeszcze skorzystać z jedynki trygonometrycznej
26 maj 18:32
Bleee:
(d) rozumiem że ten x przy sin2 to przez pomyłkę. Jeśli tak to dobrze.
26 maj 18:34
Bleee:
(b) (f * g * h)' = f' * g * h + f * g' * h + f * g * h'
(a) ( f*(g + h))' = ( f*g + f*h)' = f' * g + f*g' + f' * h + f * h'
26 maj 18:37