Równania o zmiennych rozdzielonych
babilon: Wyznaczyć rozwiązania ogólne równań o zmiennych rozdzielonych
a) tgy/cos2 x + tgx/cos2 y*y'=0
26 maj 17:46
Mariusz:
Podziel przez tgytgx i całkuj
26 maj 17:50
babilon: Dzięki wielkie
26 maj 17:54
babilon: −∫1/cos2ytgy dy= ∫1/cosxtgx dx
26 maj 19:48
babilon: Dobrze?
26 maj 19:48
Jerzy:
Raczej nie.Masz problem z dzieleniem ułamka przez iloczyn.
tgy/cos2x : tgytgx = ?
26 maj 20:58
Mariusz:
| | 1 | 1 | | 1 | 1 | |
∫ |
|
| dx+∫ |
|
| dy=C1 |
| | tgx | cos2x | | tgy | cos2y | |
ln|tgx|+ln|tgy|=C
1
ln|tgxtgy|=C
1
tgxtgy=±e
C1
tgxtgy=C
2
26 maj 23:16