Prawdopodobieństwo- definicja. Wskaż, żę...
Jokur: O zdarzeniach A,B⊂Ω wiemy, że P(A)=0,6 oraz P(A∩B)=0,2. Wskaż równość, która musi być fałszywa.
A. P(A−B)=0,4
B. P(A∪B)=1
C. P(B−A)=0,1
D. P(B)=0,7
Umiem sobie rozpisać P(A−B) itd i dowiodłem, że A jest prawdziwe, ale nie wiem jak obliczyć
P(B).
Dostałem jakiegoś zaćmienia i nie wiem co z tym zrobić.
26 maj 17:34
Qulka: max to 1=0,6+x−0,2 więc P(B) to max 0,6
26 maj 17:50
26 maj 17:51
Mila:

P(A∪B)=P(A)+P(B)− P(∩B)
1) P(A\B)=P(A)−P(∩B)=0.6−0.2=0.4 odp. A− P
sprawdzam odp. D
P(A∪B)=0.6+x −0.2
P(A∪B)=0.6+0.7−0.2=1,1 >1
D− fałsz
===============
B i C
0.6+x −0.2≤1⇔x≤1−0.4=0.6
0.2≤P(B)≤0.6 dla P(B)=0.6 mamy P(A∪B)=0.6+0.6−0.2=1 może zachodzić
I C też może zachodzić dla P(B)=0.3
26 maj 18:00
Jokur: Dziękuję ślicznie
26 maj 18:06