Równanie
babilon: Rozwiąż równania liniowe stosując metodę uzmienniania stałej:
a) y' + y/x= e∧x, y(1)=1
26 maj 17:27
Mariusz:
| | y | |
Najpierw rozwiąż równanie jednorodne y'+ |
| =0 np rozdzielając zmienne |
| | x | |
następnie załóż że całka szczególna równania niejednorodnego
jest postaci y
s=C(x)y
1
gdzie y
1 całka szczególna równania jednorodnego
Całka ogólna równania niejednorodnego jest sumą
całki ogólnej równania jednorodnego i całki szczególnej równania niejednorodnego
Mając całkę ogólną równania niejednorodnego z warunku początkowego obliczasz stałą
Spróbuj sam i pokaż co ci wyszło
26 maj 17:44
babilon: dy/dx=−y/x
dy=−y/x dx
dy/y=−dx/x
∫dy/y=−∫dx/x
lnIyI=−lnIxI +c
lnIyI = −lnIxI +lnec
lny=lnC
y=C(x)
ys=C(x)y1
Nie wiem co podstawić za te y1?
27 maj 15:36