wektor z bazy
Olek: Jeśli mam bazę postaci B = (e1, e1+e2, e1 + e3, e1 + e4) przestrzeni R4 to jak wziąć z
tego wektor?
26 maj 16:10
ABC:
dwa pytania :
czy e1,e2,e3,e4 to baza standardowa ?
co oznacza "wziąć z tego wektor" ?
26 maj 17:09
Olek: Bo mam takie polecenie i nie wiem jak sobie z nim poradzić:
oznaczamy przez B następującą bazę (tę co napisałem) przestrzeni R4, zaś przez B' bazę
przestrzeni F2 = Fw,2(R,R) postaci B'(1,1+x,1+x+x2) Niech ponadto T: R4→F2
będzie przekształceniem liniowym określonym przez macierz A = A(T)B',B. Znajdź bazy jądra
Ker T i obrazu IM T, wiedząc, że − i tu mam podaną macierz A
26 maj 17:36
Olek: Dobra uporałem się z tym, tylko pytanie jak udowodnić, że B jest bazą?
26 maj 21:07
WhiskeyTaster: Jeśli masz n liniowo niezależnych wektorów w n−wymiarowej przestrzeni, to tworzą one bazę tej
przestrzeni.
26 maj 21:44
WhiskeyTaster: No i w tym przypadku widać, że to baza.
e1 = [1, 0, 0, 0]
e1 + e2 = [1, 1, 0, 0]
e1 + e3 = [1, 0, 1, 0]
e1 + e4 = [1, 0, 0, 1]
W dodatku widzimy, że można z tego wygenerować bazę standardową R4. Wystarczy odjąć od
drugiego, trzeciego i czwartego wektora wersor e1.
26 maj 21:53